1 2 3

Modern Art Orchestra Plays Bartók Béla

Tizenöt Magyar Parasztdal

Harcsa Veronika – ének
Dresch Mihály (Kossuth-díjas) – fuhun, szaxofon
Gőz László – basszustrombita
Lukács Miklós – cimbalom
valamint a Fitos Dezső Társulat tánckara és a 19 tagú Modern Art Orchestra

Jegyárak: 6490, 4490, 3490 Ft
Jegyvásárlás

A Tizenöt magyar parasztdal Bartók Béla műve: a szerző a saját maga gyűjtötte népdalokat zongorakísérettel látta el. Az eredeti művet a Modern Art Orchestra kreatív alkotói, Bacsó Kristóf, Ávéd János, Subicz Gábor és Fekete-Kovács Kornél dolgozták át nagyzenekarra. Munkájuk során gondosan ügyeltek a dalok eredeti formájának, dallamának és tónusának megőrzésére. Ahogyan a zenekar hidat épít a népi és a kortárs művészet között, úgy ad testet a tánc is az eredeti népdalokra felfűzött hangulatoknak, életérzéseknek: a produkcióhoz 2023-ban a Fitos Dezső Társulat alkotói csatlakoztak, és a hagyományos néptáncból kiindulva fogalmaznak a kortárs művészet kereteiben. A produkció népdalainkat azok érzelmi teljességét felmutatva kelti új életre a zene és a tánc eszközeivel – hogy az élmény közvetlenségének köszönhetően a néző is az alkotás résztvevőjévé váljon. A koncert zenei anyagát áthatja Bartók öröksége, azt a bizonyos kelet-közép-európai életérzést a MAO egyenesen annak hazájából hozza magával.

A lemezt bemutató koncert 2019-ben Artisjus díjat kapott az Év könnyűzenei produkciója kategóriában, az album pedig ugyanebben az évben az Év hazai jazz albuma kategóriában Fonogram díjban részesült.

 

Koncert kép
Koncert kép

Zenei alkotók:
Fekete-Kovács Kornél (Liszt Ferenc-díjas), Bacsó Kristóf, Ávéd János és Subicz Gábor

 

 

Rendező-koreográfusok:
Kocsis Enikő (Harangozó Gyula-díjas) és
Fitos Dezső (Népművészet Ifjú Mestere és Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész)

Koncert kép

A trombitaművész-zeneszerző Fekete-Kovács Kornél által 2005-ben alapított bigband a kortárs jazz égisze alatt született. Az aigisz görög szó eredeti jelentése szerint „az Égbolt, aki megvéd a vihartól”. A MAO viszont – eltekintve azoktól az alkalmaktól, amikor a múlt felé fordul – a legtöbbször éppen a védtelenségben érzi biztonságban magát, az ismeretlen zenei területeken. Számukra még a kotta öt vonala is szűz zenei területeken húzott barázda, hiszen céljuk a kezdetektől fogva a kortárs klasszikus zene és a jazz határainak feszegetése. Magyarország leginnovatívabb bigbandjének zenészei számára a védettséget tulajdonképpen maga a zenekari közeg jelenti: a MAO zenei fészek, műhely, ahol a kreatív alkotószellemek kölcsönösen inspirálják egymást. A tizennyolc tagú formáció ugyanis olyan zenészeket egyesít, akik előadóként, és több esetben zenekarvezetőként, zeneszerzőként is a magyar jazz meghatározó alakjai. Ez indokolja, hogy a zenekar fennállása óta már több, mint huszonöt órányi olyan új kompozíció született meg, ami kifejezetten a Modern Art Orchestra számára íródott – nagyrészt a MAO zenészei által. Ezek a műfaji sokszínűséget mutató új darabok szerzői estek alkalmával hallhatóak, ahol a zenekartagok művei mellett kortárs komponisták MAO-nak dedikált darabjait is bemutatják. Az általuk 2019-ben elindított MAO Masterclass – zeneszerzőknek szóló big band akadémia is a nagyzenekari jazzművek születését segíti elő. Programjukban ugyanakkor tetten érhető a hagyománytisztelet, ami esetükben soha nem a múlt vallásos rekonstrukcióját jelenti: a Legendás albumok sorozat keretében a jazztörténet ikonikus lemezeit idézik fel, ami éppen a szólisták játéka révén válik jelenidejűvé.

 

Koncert kép

Fekete-Kovács Kornél a MAO művészeti koncepciójában kezdettől nagy hangsúlyt fektet a magyar zenei örökség bemutatására, ápolására. Az elkötelezettség eredményeként 2016-ban sorozatot indítottak, amely a nagy magyar zeneszerző legendák előtt tiszteleg: nagysikerű, Gramofon- és Artisjus-díjas Bartók-lemezük izgalmas, kortárs hangszereléssel, elektronikával és az eredeti népzenei gyűjtések újragondolásával helyezi a mába a bartóki örökséget. A sorozat további darabjai is hasonló a szellemiségben a ma kreatív muzsikusának nyelvén szólaltatják meg Kodály Zoltán, Liszt Ferenc és Ligeti György zenéjét.

 

A zenekar rendszeresen dolgozik hazai és nemzetközi szólistákkal, akik között ott találjuk Harcsa Veronikát és Dresch Mihályt, valamint a világhírű szaxofonos Dave Liebmant és Bob Mintzert is. A Modern Art Orchestra számára nemcsak a mit, hanem a hogyan is lényeges. A hang, a sound minősége pedig meghatározza a hallgatás mikéntjét is. A MAO zenéje teljes embert kíván, a hallgatót a pillanatba invitálja, hiszen az improvizáció révén maga is főszerepet szán az itt és mostnak.

Koncert kép
Koncert kép

Kedves Közönségünk!

Tisztelettel hívjuk fel figyelmüket, hogy a műsorlapot, amit a koncerten szoktunk kiosztani, letölthetik előre innen a honlapunkról, elolvashatják az előadás előtt az adott koncert oldaláról. Bízunk benne, hogy idővel kevesebb nyomtatott kiadvánnyal, közösen óvjuk a környezetet!

ENNEK A KONCERTNEK A LAPOZÓS ONLINE MŰSORLAPJA ide kattintva olvasható!

 

 

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992